Bir anda hayatımıza giren NFT’yi bir de benden dinlemek ister misiniz ? O zaman okumaya devam.
NFT, "Non Fungable Token” İngilizce teriminin baş harflerinin kısaltmasıdır. Non Fungable Token, değiştirilemeyen değer birimi olarak tercüme etmek mümkün. Block Chain (Blok Zinciri) denen sistem üzerindeki kripto paralardan farklı olarak NFT’ler bir birine dönüştürülemez. Bu sayede her bir üretilen NFT benzersiz özelliğine sahip olur. Normalde dijital dosyaların kendileri sonsuz şekilde el değiştirip, çoğaltılabilirken, NFT’ler temel blok zincirinde izlenir ve alıcılara sahiplik kanıtı sunar. Bir anlamda imzalı orijinal sanat eserine benzer ancak bu orijinal sanat eserini veya koleksiyon parçasını blok zinciri üzerinde verilen 9 haneli bir sayı ile kesinleştirir, belgeler ve garanti altına alır.
Dijital olarak oluşturulan resim, ses, yazı, video, kod gibi (JPG, MOV, MP4, MP3, HTML vb…) her şey NFT olabilir. Oluşturulan bu dosyalar Rarible (Dijital Kokelsiyon parçaları), OpenSea ( Dijital Pazaryeri), Nifty Gateway (Dijital Sanat), SuperRare (Dijital sanat), Enjin (Oyun) vb. Platformlara birkaç dakika içinde yüklenir. Bu işlem için Metamax, FortMatic vb. dijital cüzdanınız olması yeterlidir. Alım, satımlar kripto para cinsinden yapılmaktadır.
Geleneksel sanat eseri ticaretinin aksine, NFT’de NFT’yi ilk üreten sanatçı isterse bu eserin sonraki el değiştirme işlemleri üzerinden de komisyon talep edebilir. Böylece sanatçı daha fazla yaratımının olası değer kazancından faydalanmış olur.
Geleneksel sanat piyasasında da olduğu gibi NFT piyasasında da eserin değeri üreten ile eseri satın alanın o esere değer biçmesi ile oluşur. Türk sanatçılar da adını duyurmaya başladı. Örnek olarak Murat Pak’ın aşağıdaki NFT eseri 1.360.000USD’ye piyasada alıcı buldu.
Hayatın kendisi bilgi sürekliliği üzerine kurulmuştur. Nesiller kendini bir önceki nesilin bilgilerini aktarmak için yaratır. Hayat aslında bu anlamda bilgi, tecrübe ve değer yaratma platformudur. Her birimiz kendi oluşumuzla ve çalışmalarımızla her gün değerler yaratırız. NFT sistemi ise belirli türdeki değerlerin yaratıldığı ve alınıp satıldığı bir platform olarak, insan doğası olan yaratım sürecini teşvik etmekte ve sistem sayesinde tüm dünya ile paylaşımını sağlamaktadır.
Şu anda bu piyasa çok yeni olduğu için henüz kurallar tam olarak oluşmamıştır. Bu nedenle sisteme yüklenen eserin o eserin gerçek yaratıcısı olup olmadığı yani telif hakkına sahip olup olmadığı denetlenmemektedir. Sistemin en önemli şu anki açığı budur. Ancak zaman içinde telif haklarına düzenleme gelmesi kaçınılmazdır.
Bu sistemi hep beraber yaşayıp göreceğiz, bize hangi olasılıkları, kapıları ve mucizeleri açacak ?
Benim NFT eserlerime aşağıdaki linkten ulaşabilir.
Ahsen Küçükçalık
Commentaires