top of page
Search

BAŞARILI BİR SANATÇI OLMANIN 6 KURALI

Updated: Feb 21, 2021

Scroll down to read in ENGLISH


Bir sanatçı olarak önümüze gelen her fırsatı değerlendirmeniz tavsiye edilmiş olabilir. Şu galeriye git, bu fuara katıl, şu etkinlikte boy göster. Kiminle, ne zaman, nerede bir fırsat yakalayacağın belli olmaz… Gerçekte ise herşeye EVET demek yerine bazı şeylere ELVEDA diyerek bırakmak daha önemlidir;


"Yeterli değil" demeyi bırakmak; Yeterli vaktim yok, yeterli param, yeterli eğitimim, yeterli becerim yok... liste uzar gider. Bütün bunlar yetersizlik korkusuna işaret eden şeyler olup, kendine güveni tesis edince hepsi uçup gidecektir.


Kıyaslamayı bırakmak; Kendinizi başkaları ile kıyaslamayı kesinlikle bırakmalısınız. Sizden daha uzun yıllar bu iş içinde olup, daha başarılı sanatçılar olabileceği gibi, daha az başarılı yeni sanatçılar da olacaktır. Ne birine göre daha başarısız, ne de diğerine göre daha başarılısınız. Tek kıyas yapacağınız kişi kendi kendiniz olmalısınız. Üç yıl önceki eserlerinizle, şimdiki eserleriniz arasında fark var mı ? Bir ilerleme söz konusu mu ? O halde siz gelişmekte olan başarılı bir sanatçısınız.


Ertelemeyi bırakmak; Ortaya çıkıp kendinizi göstermelisiniz. Bir başka deyişle, atölyeye girip sanatınızı icra etmelisiniz. Aklınızda olup gerçekleştirmediğiniz hiçbir sanatsal fikir sizi görünür kılmayacak. O nedenle, ailemin bana ihtiyacı var, alışverişe gitmem gerek, yapılacak başka işler var, şu diziyi de seyredeyim ondan sonra gibi ertelemeleri bırakın ve atölyeye girin. Erteleme, başarısız olmaktan değil, içten içe başarılı olmaktan korkmaktır. Başarılı olunca hayatınızın eskisi gibi olmayacağını bilen alt bilinç sizi konfor alanınızda tutmak için tüm çeldiricileri zihninizde dolaştıracaktır. Onu dinlemeyi bırakın.


Sürekli çalışmayı bırakmak. Bir sanatçının çok fazlaca boş ve kendine ayıracağı zamana ihtiyacı vardır. Bu zamanlarda kendi bedenine, yediklerine, sporuna dikkat etmelidir. Hiç bir şey yapmıyorsanız bile bir saat yürüyüş sizi yeniden yaratıcı kanalınıza hizalayacaktır. Ruh sağlığınız için de meditasyon yapmak, birkaç sevdiğiniz arkadaş, aile üyesi veya meslektaş ile görüşmek iyi gelecektir. Kısacası çalışma ve dinlenme dengesini iyi kurmalı ve kendinize göre bir disiplin geliştirmelisiniz.



Başkalarının söylediklerine kulak asmayı bırakmak. “Ne zaman gerçek bir işin olacak ? Bundan para kazanıyor musun ? İstediğin zaman çalışıp, istediğin zaman çalışmamak nasıl? Daha prestijli bir iş bulsana . Sanatçılar sürünür. Sanatçılar marjinaldir” gibi toksik söylemleri içselleştirmek ve bu tür ilişkilere uyum sağlamaya çalışmak iyi bir sanatçı olmanın önündeki en büyük engeldir. Öncelik, başka biri olmayı bırakıp, kendin olma ve kendini gösterme cesaretini elde etmektir.

Ahsen Küçükçalık

03.12.2020


 

As an artist, you may have been advised to seize every opportunity that comes your way.Go to this gallery, join this fair, show up at this event.You may have chance to catch an opportunity. In reality, it is more important to say NO to some things rather than saying YES to everything;


Stop saying "not enough"; I don't have enough time, enough money, enough education, enough skills ... the list goes on and on.These are all signs of fear of inadequacy, and when you build self-confidence, they will all fly away.


Stop comparing yourself ; You should definitely stop comparing yourself to others.There will be more successful artists who have been in the business for many years than you, as well as less successful new artists. You are neither more unsuccessful than someone, nor more successful than another.The only person you will compare with should be yourself. Is there any positive progress between your works from three years ago and your current works? Then you are a successful emerging artist.


To stop procrastinating; You have to come out and show yourself. In other words, you should work in your studio and practice your art. Any artistic idea you have in mind but not realized will not make you visible. Therefore, my family needs me, I have to go shopping, there are other things to do, let me watch this TV series. Be aware that these are excuses for postponements . Procrastination is fear not of failure, but of being successful.. Knowing that your life will not be the same when you are successful, the subconscious will circulate all the distractors in your mind to keep you in your comfort zone. Stop listening to it.


Stop working constantly; An artist needs a lot of leisure time and time only dedicated for him/herself. During these times, you should pay attention to your own body, food, sports, in other words your wellbeing. Even if you're not doing anything, walking for an hour will align you with your creative channel again. For your mental health, it will be good to meditate and meet with a few loved friends, family members or colleagues. In short, you have to balance work and rest well and develop a discipline according to yourself.


Stop listening to what others say.“When will you have a real job? Are you making money from this? Can you find a more prestigious job? Artists are creep, etc" .Trying to adapt to such toxic relationships is the biggest obstacle to being a good artist.The priority is to get the courage to stop being someone else and be yourself and show yourself.


Ahsen Küçükçalık

03.12.2020



43 views0 comments

Join our subscriber list

Visual Artist / Creative Entrepreneur
bottom of page